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Fat Consumption in Pre-Agricultural and Hunter-Gatherer DietsSufficient amounts of long-chain fatty acids essential to support brain growth. While the specific evolutionary factor(s) that drove the increase in human brain size are still being speculated about, one recent paper suggests that--whatever the causes--the evolutionary increase in brain size would not have been able to be supported physiologically without an increased intake of preformed long-chain fatty acids, which are an essential component in the formation of brain tissue. [Crawford 1992]
Animal prey likeliest source for required amounts of long-chain fatty acids during human brain evolution. Lack of sufficient intake of long-chain fatty acids in the diet would therefore be a limiting factor on brain growth, and these are much richer in animal foods than plant. (Relative brain size development in herbivorous mammals was apparently limited by the amount of these fatty acids in plant food that was available to them.) Given the foods available in humanity's habitat during evolution, the necessary level of long-chain fatty acids to support the increasing size of the human brain would therefore presumably only have been available through increased intake of flesh.
Human brain size since the late Paleolithic has decreased in tandem with decreasing contribution of animal food to diet. In addition, a recent analysis updating the picture of encephalization (relative brain size) changes in humans during our evolutionary history has revealed that human cranial capacity has decreased by 11% in the last 35,000 years, the bulk of it (8%) in the last 10,000 [Ruff, Trinkaus, and Holliday 1997]. Eaton [1998] notes that this correlates well with decreasing amounts of animal food in the human diet during this timeframe. (Of particular relevance here is that most of this decrease in animal foods correlates with the dawn of agriculture 10,000 years ago.)
The central role of DHA in brain growth. Eaton [1988] also notes the obvious hypothesis here would be that shortfalls in the preformed long-chain fatty acids important to brain development are logical candidates as the potentially responsible factors, most particularly docosahexaenoic acid (DHA), which is the long-chain fatty acid in most abundance in brain tissue, as well as docosatetraenoic acid (DTA), and arachidonic acid (AA). (The human body can synthesize these from their 18-carbon precursors linoleic acid (LA) and a-linolenic acid (ALA)--obtainable from plant foods--but the rate of synthesis does not match the amounts that can be gotten directly from animal foods. Additionally, an excessive amount of LA compared to ALA, which is likely when plant foods predominate in the diet, inhibits the body's ability to synthesize DHA endogenously, compounding the problem.)
This evidence of decreasing brain size in the last 35,000 years, and particularly the last 10,000, represents important potentially corroborative evidence for the continuing role of animal foods in human brain development, since dietary changes in this most recent period of human prehistory can be estimated with more precision than dietary composition earlier in human evolution. While it should be clearly noted here that correlation alone is not causation, at the same time it should be acknowledged that there seem to be no other worthy hypotheses as yet to explain the dietary basis that could have supported the dramatic increase in brain size during human evolution.
bereits einen Link in diesem Thread gebracht, wo es wohl um mehr als "nur (böse) KH" geht (nämlich Feld-Futtermittel-Gifte)... sollte es nicht bei AI Krankheiten sein, die allesamt irgendwie was mit Kohlenhydraten zu tun haben.
diese Wurzeln und Knollen eine sehr lange bzw (uns) aufwändige Bearbeitungs- bzw Koch-Zeit benötigen. Man vergisst - diese Menschen haben oder nun richtiger hatten auch die Zeit dazu, mussten nicht permanent vorm PC sitzen und "Wissen" verbreitenVieles was du schreibst muss extrem lange gekocht werden.
Warst du mal in Afrika, hast du mal gesehen was die für einen Aufwand mit Yams haben und wie giftig das roh ist und wie die Frauen einen davor warnen? Ich kenne auch keine Afrikanischen Früchte, außer die, die sie in den letzten 100 Jahren importiert haben aus dem Mittelmeerraum, Südamerika und Asien. Und Saft gibts da schon gar nicht, da kriegen die schon bei zuschauen Bauchschmerzen, wenn du da ein Tetrapack aufmachst.
Es hat aber auch garnichts mit Paleo zu tun.
diese Wurzeln und Knollen eine sehr lange bzw (uns) aufwändige Bearbeitungs- bzw Koch-Zeit benötigen. Man vergisst - diese Menschen haben oder nun richtiger hatten auch die Zeit dazu, mussten nicht permanent vorm PC sitzen und "Wissen" verbreiten
sondern auch um WELCHES Fleisch (Schwein ist da eher nicht inkludiert!) und darum, was noch hinzu kommt, das ist hier eben eingeschraenkt, keine Fruechte, wenig Gemuese, kein Getreide...etc...deshalb ist das Beispiel deines Vaters heir vermutlich eher nicht ganz am Platz.
den großen Monokulturen für die Massenproduktion können Wild-Tiere nicht mehr überleben (bis auf sehr wenige Ausnahmen). Aber auf was willst Du hinaus?... und wo werden die ganzen Pestizide draufgekippt??? Wieviel Nager, Insekten werden in den Monokulturen von toxischen Getreiden weltweit gekillt und ihres Lebensraums beraubt?