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Also einen Namen muss ich mir noch ausdenken, mal gucken, was mir einfällt, wenn der Kombucha erstmal da ist.
)
Hab nochmal ein bisschen kreuz und quer gelesen und bin dabei u.a auf einen Befall mit Aspergillus aufmerksam geworden. Ehrlich gesagt hat mir das schon etwas Angst gemacht, der Aspergillus kann ja schon ziemlich gefährlich werden und nun hab ich Sorge, dass sich mein Ansatz möglicherweise auch damit infizieren könnte.
Kombucha - What's the Worst Thing That Can Happen? Mold!

Hab nochmal ein bisschen kreuz und quer gelesen und bin dabei u.a auf einen Befall mit Aspergillus aufmerksam geworden. Ehrlich gesagt hat mir das schon etwas Angst gemacht, der Aspergillus kann ja schon ziemlich gefährlich werden und nun hab ich Sorge, dass sich mein Ansatz möglicherweise auch damit infizieren könnte.
A pale culture, nice and thick (nearly 1/2 inch). I couldn't see a trace of mold. So, my curious nature prompted me to investigate further. I sliced the culture open - and sure enough - threaded throughout the middle of the culture was a vein of blue/green/black mold. The inside of this colony looked just like 'bleu cheese'. Not apparent on the outside - but there - all the same.
This discovery reminded me of the conversation I'd had with the FDA last year. One of the main reasons they advise people to use extreme caution when brewing Kombucha is that mold can become embedded in the culture/colony (or pellicle as they refer to it). It survives and thrives, sometimes unseen, never noticed until it gets really rambunctious and pops up on the top of a beautiful baby Kombucha.
Kombucha - What's the Worst Thing That Can Happen? Mold!